7 Fordeler ved gulrot: Hvorfor bør du spise denne grønnsaken?

Høydepunkter

  • Gulrotjuice er beriket med vitamin A
  • Den er en god kilde til antioksidanter
  • Inkluder den i kostholdet ditt for å forbedre synet og styrke immunforsvaret

Her er syv fordeler ved gulrotjuice som får deg hekta:

1. Vitamin A-booster

Vitamin A spiller en viktig rolle for synet. Mat med rød-oransje farge som gulrot, gresskar og meloner inneholder et pigment kjent som betakaroten, som omdannes til vitamin A når det opptas i kroppen. Dette hjelper deretter å holde synet godt, i tillegg til at den har andre egenskaper som er gode for helsen. Hovedsymptomene for mangel på vitamin A er forverring av synet eller natteblindhet, så det er viktig å innta vitamin A-rike matvarer regelmessig. 

2. Få din dose antioksidanter

Karotenoidene som finnes i gulrøtter fungerer også som antioksidanter, og bekjemper dermed frie radikaler i kroppen din samtidig som de bremser aldringsprosessen. Antioksidantrike matvarer er nødvendig for god helse fordi de hjelper å rense opp giftstoffer fra kroppen, og kan hjelpe å forebygge mot kreft og hjertesykdom.

3. Forebygger mot kreft

Etter fordøyelsesprosessen forblir noen av avfallspartiklene i kroppene våre. Disse er kjent som frie radikaler og disse har en tendens til å skade cellene. Det å spise antioksidantrike matvarer hjelper å bekjempe disse frie radikaler og dermed forebygge muligheten for utvikling av kreftceller. Studier avslører at 100 gram gulrøtter inneholder rundt 33% vitamin A, 9% vitamin C og 5% vitamin B-6, som sammen hjelper å kjempe mot frie radikaler.

4. Styrker immunforsvaret

Juicing av gulrøtter gir oss en konsentrert form med alle essensielle næringsstoffer. Et glass om dagen sies å utrette mirakler for å styrke immunforsvaret. Bortsett fra å hjelpe kroppen mot skade fra frie radikaler beskytter den også mot skadelige bakterier, virus og inflammasjon. Gulrotjuice inneholder også forskjellige vitaminer og mineraler som B6, K, kalium, fosfor osv. som bidrar til god benhelse, sterkere nervesystem og styrker hjernekraften.

5. Hjertehelse

For å holde hjertet sunt er det svært viktig å være fysisk aktiv, få tilstrekkelige mengder søvn og senke stressnivået. Men alt dette må balanseres med et veloverveid kosthold for at det skal ha en positiv effekt. Gulrøtter, som er nedlesset med antioksidanter og kostfiber, virker mot å holde hjertet ditt sunt ved å fjerne plakk fra arteriene og holde blodsirkulasjonen ved like.

6. For glødende hud

Tilstedeværelsen av antioksidanter og essensielle mineraler som kalium bidrar til å motvirke nedbrytning av cellene, og dermed holde huden sunn og ung. Disse næringsstoffene beskytter også huden din mot tørrhet, forbedrer hudtonen og reduserer arr og skjønnhetsfeil. Dette er grunnen til at du ofte ser gulrøtter bli brukt i naturlige hjemmebehandlinger for skjønnhet.

7. Holde kolesterol og blodsukker ved like

Gulrotjuice er en mirakelkur for å holde kolesterolet og blodsukkernivået ved like, takket være innholdet av kalium. Den er lav på kalorier og sukkerinnhold, og de essensielle vitaminene og mineralene som finnes i den virker sammen for å forhindre diabetes. Den øker også utskillelsen av galle, som hjelper å forbrenne fett, som igjen bidrar til vekttap. Den anbefales ofte som mat før eller etter trening for en næringsboost.